Bæredygtige smykker

Bæredygtighed og miljø står højt på dagsordenen. Det har det gjort de seneste år, men det er også emner, der fortsætter mange år frem med stor relevans. Alle skal tænke og agere bæredygtigt, og der er flere måder man kan gøre det på. Herunder bæredygtige smykker.

Stort set alle piger og kvinder bruger smykker både til dagligt og til finere anledninger. Men faktisk bærer også mange mænd smykker. Dog er det først nu, at man ser flere og flere få øjnene op for bæredygtige smykker og dets fordele. 

 

At tænke og agere bæredygtigt er ikke længere kun for organisationer og virksomheder, men ligeså meget for forbrugerne. Alle, og ja alle, kan være med til at gøre en stor forskel blot ved at tage bevidste valg omkring forbrug – herunder forbruget og valget af smykker. Nogle valg vil naturligvis kræve mere end andre, så hvorfor ikke starte med de nemme og ikke-mærkbare?    

I denne rapport vil der fokuseres på:

– Hvorfor overveje bæredygtige smykker?

– Smykkeproduktion

– Humane arbejdsforhold i minerne

– Vælg miljøvenlige smykker

– Smukke smykker

Hvorfor overveje bæredygtige og miljøvenlige smykker?

Bæredygtighed handler om at udnytte og beskytte jordens ressourcer, hvilket har til formål at sikre menneskenes nuværende behov, uden at forringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov. Kort sagt, så skal vi passe på vores jordklode, så den ikke forringes af måden vi lever på.

 

Bæredygtighed, klima og miljø er en del FN’s 17 verdensmål, hvilket understøtter vigtigheden og seriøsiteten. Vi kan ikke længere køre med fuld fart frem og bare leve i nuet. Vi må begynde at tænke over, hvordan vi påvirker jordkloden i en postiv, men også negativ retning. 

 

Når der udvindes smykker fra en regulær smykkeproduktion, så udledes der store mængder CO2 ud i atmosfæren. Men dette gør stor skade. Måden der leves / gøres på nu har konsekvenser – og det har mange. Diverse analyser påviser en sammenhæng mellem udledningen af CO2 og andre drivhusgasser sammen store konsekvenser – nedbrydningen af ozonlaget, stigende temperaturer, rydningen af regnskovene, nedsmeltning af iskapper, forhøjede vandstande og den globale opvarmning. 


Faktisk bør udledningen af drivhusgasser falde med 40-70% mellem 2010 og 2050. Faldet skal til for at temperaturstigningen på jorden vil blive under 2 grader, samt for at holde omkostningerne af klimaforandringernes konsekvenser nede. 

 

Alle, både forbrugere og virksomheder, har afgørende betydning for kloden – det er nemlig vores adfærd der påvirker den. I fællesskab kan vi løfte vores egen og fremtidige generationers livskvalitet ved at tage aktive valg. Vores valg / adfærd har nemlig konsekvenser for jorden. Selvom man har tendens til at tænke på sig selv, som et lille ‘ubetydeligt’ individ i den store verden, så har man en stor betydning for både nutiden og fremtiden. 

Tag bæredygtige valg

Bæredygtig smykkeproduktion

Selvom smykker er fremstillet af de smukkeste og mest dyrebare materialer på vores jord, bærer de ofte en trist historie med sig. Mange smykker har deres oprindelse i fattige minebrug, som ikke formår at udvinde materialet på en miljøvenlig metode. Udvindingen af ædle metaller er en proces, hvor der udledes store mængder co2 og andre drivhusgasser ud i atmosfæren – det påvirker altså også alle. Men faktisk sprænges der også bjerge og bruges giftige kemikalier, hvilket  har store konsekvenser for både den lokale natur, menneskeliv og dyreliv. 

 

Det er vigtigt at udnytte de alternativer, der faktisk er ift. den regulære smykkeproduktion og den almindelige minedrift i udvindingen af ædelmetallerEftersom guld og sølv ikke går til på grund af korrosion, kan de genanvendes utallige gange og give liv til nye morderne smykker.

 

Man producerer smykker ud af genanvendelige materialer / ædle metaller ved at omsmelte dem. Denne proces udleder en meget lav mængde CO2 relativt til udvindingen af nye ædelmetaller. Bæredygtighed er guld værd. Ved at genbruge guld frem for at bruge mine udvundet reduceres CO2 udledningen med 99,5%. Ved at genbruge sølv reduceres udledningen med 97%. Dette kan ses på nedenstående tabel fra en undersøgelse omkring udledning af drivhusgasser ved smykkeproduktion

 

Når der eksempelvis skal laves én guld fingerring, så skal 20 tons bjerg sprænges, for at blive til stumper og stykker. Herefter kommer de giftige kemikalier i spil. Der anvendes både arsenik, cyanid og andet for at kunne udvinde det rene metal. Og dette er blot for at et smykke – det er til at føle på. 

 

Vi kan reducere udledningen markant ved ‘bare’ at tage et aktivt valg, om at ens smykker i garderoben skal være bæredygtige. Et valg som har stor betydning både nu og for fremtidige generationer.

 

sparks, grind, metal

Humane arbejdsforhold i minerne

Udover de store mængder CO2 der udledes i atmosfæren under udvindingen af materiale til at producere smykkerne. Så er der også andre kritiske og alvorlige ting at forholde sig til. Det er en realitet, at de fleste minearbejdere arbejder under uværdige og uetiske forhold. Der er ingen fokus på det enkelte individ, men nærmere at udvinde så mange ædle metaller som muligt. 

 

Man ser både børnearbejde under slavelignende forhold, gravide kvinder, folk uden uddannelse, dårlig løn, tilnærmelsesvis ingen sikkerhedsudstyr og meget andet i forbindelse med minerne. Når man snakker om bæredygtige smykker, så skal man også have omtanke og fokus på hvem der står bag. Der skal være ordentlige og humane arbejdsforhold – herunder uddannelse, fair løn og styr på sikkerhed, da der netop arbejdes i en farlig og forurenende industri.    

 

Fairtrade smykker

Udover genbrug af materiale kan man handle ansvarsbevidst ved at købe guld og sølv som er markeret med Fairtrade mærketFairtrade sikre at det mine arbejde der ligger bag smykkerne er udført på en sikker og forsvarlig måde af voksne til en rimelig løn, og med stor omtanke for både miljøet og menneskene. 

team spirit, cohesion, together

Vælg miljøvenlige smykker

Det handler om at tænke og handle aktivt ift. ens adfærd og forbrug. Men, som nævnt tidligere, så er nogle valg lettere og mere convenient end andre. Valget om kun at erhverve sig miljøvenlige smykker fremover, må være forholdsvis ligetil.

 

Når man holder smykker op fra henholdsvis en regulær smykkeproduktion mod en bæredygtig smykkeproduktion, så kan man ingen forskel se på de ædle metaller. Det samme gælder bestemt også, når man berører eller bærer smykket. Det har altså ingen betydning for forbrugeren af smykket, men tværtimod stor betydning for co2-udslip, arbejdsforhold i minerne, og bare generelt vores miljø. 

Ved at handle bæredygtige smykker er man, som forbruger, med til at gøre en stor forskel og med til at inspirere. Man kan ’tillade sig’, i stor stil, at vise sine smykker frem med god samvittighed og stolthed. 

Bæredygtighed nævnes igen og igen, og er en stor trend – en trend der er kommet for at blive. I en forbrugeranalyse af FDIH fremgår det at hos 46% af forbrugerne har bæredygtighed stor eller nogen betydning i 2019. Denne procentdel vil kun vokse med tiden, som følge af der kommer flere bæredygtige muligheder og mere indsigt i hvad forbrug og valg betyder.  

Miljøvenlige smykker

Smukke smykker

Danske smykker fra en bæredygtig produktion fås naturligvis som både guld smykker og sølv smykker. Herudover findes der utallige unikke og tidsløse smykker – både øreringe, armbånd, halskæder og ringe. Dette gælder både smykker til kvinder og smykker til mænd. Mange brands ligger et stort arbejde i at der ikke skal være nogen form for værdiforringelse – tværtimod ligger de store smykkebrands mere fokus på denne type af smykker.


Der findes et enormt udvalg af fantastiske, lækre og smukke bæredygtige smykker. Skal du give en gave til en du holder af, så vælg et bæredygtigt smykke, som er skabt med stor omtanke og kærlighed, hvilket blot gør det endnu smukkere og endnu mere værd. Det vil med garanti blive taget rigtig godt imod.

Pas på dine smykker

Udover aktivt at tilvælge bæredygtige smykker i smykkeskrinet, så er det også vigtigt at passe på de smykker man allerede har. Både de ‘almindelige’ og de bæredygtige man har. Ved at værne om dem man ejer, sikrer man at der ikke er behov for hele tiden at producere nye smykker eller smide nogen ud. 

 

Sørg for at passe på dine smykker – værn om dem og giv dem kærlighed. Forlæng levetiden betydeligt ved at gøre og tænke over blandt andet at rensning af smykker, vedligeholdelse af smykker samt omsmeltning af smykker. 

Kategorier: Blog

4 Kommentarer

Rensning af smykker - BærSmykker · 13. februar 2021 kl. 13:05

[…] Bæredygtige smykker […]

Vedligeholdelse af smykker - BærSmykker · 13. februar 2021 kl. 13:47

[…] Bæredygtige smykker […]

Giv et smykke i gave - BærSmykker · 13. februar 2021 kl. 15:07

[…] Bæredygtige smykker […]

Sølv smykker og guld smykker - genanvendelige - BærSmykker · 13. februar 2021 kl. 17:38

[…] Bæredygtige smykker […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *